duminică, 11 noiembrie 2012

Economia si societatea in Romania(1859-1914)


Populatia

  In a doua jumatate a secolului al XIX-lea,populatia Romaniei a inregistrat cresteri importante.Acest proces nu era insa uniform si constant.La inceputul anilor ’70,de exemplu,populatia a scazut din cauza unei secete puternice si a unor recolte mai slabe.Populatia Moldovei inregistreaza cresteri mai lente decat cea din Muntenia.In ceea ce priveste structura etnica si religioasa,minoritati importante alcatuiau evreii si romii (tiganii).Dupa 1878,se adaugau musulmanii turco-tatari din Dobrogea.

  Economia

  Baza economiei a continuat sa fie agricultura.Ea avea un caracter preponderent cerealier.Graul,cultivat pentru export,va trece acum inaintea porumbului,ca principala planta cultivata.

  Relatiile agrare vor suferi schimbari dupa reforma intreprinsa de Cuza in 1864.Taranii sunt improprietariti pe loturile de pamant pe care le detineau inainte in calitate de clacasi.In acest fel,ei nu mai datorau prestatii boierilor,dar ramaneau aceeasi tarani saraci,deoarece proprietatile lor erau mici si slab productive.Neavand pamant suficient ca sa isi poata intretine familia,taranii se vedeau nevoiti sa lucreze in plus,pe pamantul boierilor,in schimbul unei mici plati in produse.Cresterea populatiei va agrava si ea situatia taranimii.

  In 1907 izbucnea o rascoala taraneasca de tip medieval,ultima manifestare de acest gen dintr-un stat european.Distrugerile infaptuite de tarani au obligat autoritatile sa intervina militar pentru restabilirea ordinii,ceea ce a provocat numeroase victime.Rascoala arata cat de fragil era procesul de modernizare din Romania.In 1913,liberalii introduc in programul lor ideea improprietaririi taranilor,prin redistribuirea de catre stat a unei parti din marea proprietate particulara.Aceasta noua reforma se va realiza dupa razboi,in 1921.

  Industria a facut pasi lenti in aceasta perioada.Se exploata petrolul,se prelucrau produsele agricole si se realizau numeroase lucrari publice,cai ferate,porturi,cladiri moderne in orase.Legislatia protectionista liberala a favorizat dezvoltarea industriala.

  Mediile sociale

  In mod formal,clasa boierilor disparuse,datorita abolirii rangurilor boieresti in 1858.Dar ea ramanea principala forta economica a tarii,precum si elita politica si culturala.Pentru a exploata mosiile le arendau unor intreprinzatori (arendasi) care formau o elita in lumea satului.

  Taranimea era clasa cea mai numeroasa.Spre deosebire de tarile europene occidentale,in randurile ei nu s-a dezvoltat o clasa prospera de mici proprietari independenti.Conditiile de trai si modul de gandire al taranilor,care nu se schimbasera mult din Evul Mediu,precum si lipsa lor de implicare in viata publica faceau din acestia o categorie atinsa foarte putin de modernizare.

  O importanta ascensiune a avut in aceasta perioada clasa de mijloc urbana,alcatuita din functionari, intelectuali,comercianti si mici intreprinzatori.Membrii ei aveau drept de vot,o slujba si o locuinta in orase, citeau gazete si se interesau de viata publica.Procesul de modernizare a Romaniei i s-a datorat in cea mai mare masura.

  Muncitorii,dintre care cei mai multi erau necalificati,aveau o pondere mai redusa in randul populatie urbane.Numarul lor creste insa,pe masura dezvoltarii industriei.

  Confruntat cu procesul modernizarii,clerul ortodox a suferit o drastica modificare de statut,fiind inlaturat din activitatea politica si subordonat autoritatilor laice centrale.El nu se va mai ridica din aceasta stare de subordonare fata de puterea laica,ceea ce va afecta capacitatea societatii de a-si impune opiniile in fata statului.

  Economia si societatea romaneasca au inaintat in aceasta perioada catre forme moderne.In acelasi timp,au persistat numeroase caracteristici ale unei tari subdezvoltate.Dar principalul instrument al modernizarii nu a fost societatea,in ansamblul ei,ci statul,care a impus,prin reformele sale,cele mai multe schimbari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu